Патагония, буквално "мястото на големите крака", е крайната южна част на Южна Америка и притежава хладен умерен климат, граничещ със субполярния такъв. Това е заради близостта на най-тънката част на южноамериканския континент с най-големия леден фризер на планетата - Антарктида.

Името се е превърнало в нарицателно за нещо, намиращо се "на края на света", но мястото притежава буквално убийствена и несравнима красота.

>>>Вижте галерията от снимки от Патагония: мястото, където се срещат двата най-големи океана>>>

Зимите там са умерено студени и снежни, а летата - обикновено хладни, заради студените кръгови течения около Антарктида и нейните вечни ледове.

През последните дни, след като постави исторически по своята продължителност и големина, температурни рекорди в Австралия, Тасмания и Нова Зеландия, това много горещо лято не пожали и най-южните части на Южна Америка, конкретно Патагония.

28.7 градуса са измерени на аеропорта в Пунта Ареняс в чилийската част Патагония. Старият рекорд там е от 1964 и е с два градуса по-нисък.

Малко по-на север, в аржентинската част на континента, защитена от студеното Южно Кръгово течение, температурите са по-високи, макар доста под летните във вътрешностите на континентите.

В град Рио Галегос, Аржентина, има нов абсолютен рекорд, измерен преди два дни, плюс 35.8 градуса по Целзий, с 8 десети над предишния рекорд, измерен на 30 януари в далечната 1970 година.

Предстои ли подобно горещо лято и  в нашата страна само след няколко месеца? Очаквайте обобщените прогнози на световните метеоцентрали за региона в следващите дни.