Лятото е любим сезон на повечето хора, но има места на планетата ни, където не просто царува вечно лято, а и проявленията му в температурно отношение идват малко в повече.

Ето десетте най-горещи места, населявани от хора, на планетата ни.

>>>Виж галерията>>>>

1. Далол, Етиопия. До 1966 година, когато тук са живеели хора, заради миньорското градче, средногодишната температура е била 34 градуса. За сравнение - смятаният за най-горещ град-милионник, Бангкок, може да се "похвали" с температура по същия показател "само" 27 градуса.

2.Тират-цви. Религиозен кибуц в Израел, намиращ се на 220 метра под морското равнище в пустинята. Там е измерена най-високата температура в Азия, 54 градуса.

3. Томбукту, в Мали, южната част на Сахара

4. Кебили, Тунис. Абсолютният максимум тук е 55 градуса. Това е и един от най-старите населени места в класацията. Има данни, че районът е бил заселен пртеди...200 000, двеста хиляди години!

5. Руб Ал Хали, във вътрепността на Арабския полуостров. Тук, освен редовните максимуми над 50 градуса, валежите за една година не превишават 30 мм средно (колкото у нас за половин месец)

6.Ел Азизия, Либия. До 2012 година, когато СМО обяви данните за съмнителни, максимумът от 58 градуса се смяташе за абсолютен световен рекорд по този показател.

7. Долината на смъртта, САЩ. 56.7 са официално признатите към момента данни за най-висока температура в света, измерена е тук.

8. Огнените или Жарките планини, в Синцзян-Уйгурския автономен район в Китай.

9. Деште-Лут, Иран. Спътниците на НАСА няколко поредни години са регистрирали повърхностна температура от над 70 градуса. Температурата на самата повърхност не бива да се бърка със стандартно измерена в метеоклетка на височина 2 метра над повърхността, на самия въздух! Обикновено горещи слънчеви дни температурата на подложната повърхност (за която става дума в тази точка) е много по-висока, а в студени, ясни нощи - много по-ниска от тази на въздуха. Оттук идват и журналистическите "сензации" със свръхниската температура на Антарктида, измерена от спътник - става дума именно за повърхностна, не въздушна, температура!

10.Бангкок, Тайланд. Столицата на туристическата държава с тропически и субекваториален климат, който освен горещ, е и много влажен, не може да се похвали с рекордни максимуми. Но, както споменахме в началото, тук е непрекъснато горещо и непрекъснато влажно: температурите през нощта никога не падат под 20-22 градуса и средногодишната е 27 градуса - най-висока за толкова голям град. За сравнение, по този показател голяма част от смятаните за "райски" места със средиземноморски климат, са с десетина градуса по-ниска такава - Рим  15 градуса, Атина  18 градуса.