Много силна магнитна буря ще има на Земята на 28 юни, а земната магнитосфера ще бъде силно неустойчива и на 27 и 29 юни, предава руското издание "Взгляд".

Изданието цитира съобщение на лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Руската академия на науките (РАН).

Съобщението на института прогнозира, че бурята ще бъде от ниво ниво G1 по петобалната скала за оценка на силата на този тип явления.

Бури от ниво G2 могат да предизвикат слаби смущения в системите за управление на космическите апарати, както и да окажат влияние на далекопроводи и други системи за пренос на енергия на повърхността.

>>>>>Виж галерия от 8 снимки>>>>>

Тази година преди това, магнитни бури имаше на 2 юни, 6 и 7 май, а най-силните за годината бури бяха на 20 април и 17 май, от ниво G2.

Специалистите очакват до края на годината още няколко десетки магнитни бури, в това число от 2 до 4 силни или много силни.

В същото време, според мнозина учени, прогнозирането на точната дата за подобен тип астрономически събития толкова напред във времето, не е възможно или поне не е особено сигурно.

Доколко прогнозата на руския институт ще се окаже точна, поне що се отнася до конкретната дата, ще разберем само след 20 дни.