Идва краят на продължителните периоди с много високи за средата на зимата температури. След застудяването в следващите дни, до края на месеца вече няма да видим такива.

Днес ще бъде предимно облачно. От запад преваляванията ще обхващат и централните и източни части на страната, но след обяд бързо ще спират. Възможно е по високите места на запад в края на процеса дъждът да се примесва със мокър сняг, но снежна покривка, освен в планините, няма да се образува.

В Източна България все още ще духа силен южен вятър, но още около обяд, отначало в северозападните райони, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усилва до умерен и силен.

С него ще нахлува по-студен въздух и температурите след обяд над западните райони от сегашните около 9-10 ще се понижат до 3-4 градуса. На изток до края на деня ще остане топло за периода, с температури до около, на места и малко над 15 градуса.

През нощта валежите временно ще спрат, а облачността ще намалява до незначителна. В южните и източни райони ще духа слаб вятър от югоизток, а минималните температури утре ще са от около 1-2 градуса на запад до 6-7 в крайните източни части на страната.

През деня отново ще се заоблачи, а слаб дъжд ще превалява над южните райони. В Източна България отново ще се усили южният вятър и ще бъде умерен и силен. Дневните температури ще достигнат 6-7 градуса по високите места на запад до 14-15 в източната половина на страната.

В неделя облачността ще бъде значителна, с по-съществени разкъсвания и намаления над Западна България преди обяд. През деня на места на изток и юг ще превали дъжд.

Минималните температури ще са от нула-1 по високите котловини на запад до десетина градуса в източните райони, а дневните от 8 до 15, отново по-високи на изток. Вятърът ще бъде предимно слаб, от изток.

В понеделник ще се усили вятърът от източна посока и в Дунавската и Горнотракийската низина ще бъде умерен и силен. Минималните температури ще са от 4 до 8 градуса, а дневните - от 7 до 12 градуса. Дъжд ще превали на места в западните райони.

Във вторник застудяването продължава, като сутрин температурите ще бъдат между 1 и 6 градуса, а през деня няма да се повишат съществено и ще бъдат от около 2 до 7-8 градуса, по-високи на югоизток и югозапад. Ще бъде облачно, с предимно слаб североизточен вятър. С прекъсвания ще превалява дъжд, по високите места - сняг и в Предбалкана ще се образува снежна покривка. Такава не е изключена и в крайните северозападни райони, макар сравнително тънка. Повече подробности за параметрите по този процес, очаквайте в следващите ни прогнози.

В сряда ще остане облачно, с временни разкъсвания на облачността и със слаби превалявания на отделни места, като същите вече няма да бъдат съществени. Температурите ще останат без значима промяна: минималните от около нула до 5-6, дневните от 2-3 до 8-9 градуса в повечето места. Ще духа слаб североизточен вятър.