Продължава рекордно топлото за януари, но и опасно ветровито време.

То е причинено от огромна многоцентрова циклонална област над континента. На запад се спуска студен и влажен океански въздух, а при нас, в югозападната му периферия се пренасят топли въздушни маси от юг и югозапад.

До довечера у нас ще остане с променлива, предимно средна и висока облачност. Ще духа силен и бурен, в планините - ураганен вятър от юг-югозапад.

Дневните температури ще достигнат 16 до 21 градуса - това са екстремно високи за най-студения период в годината температури.

НИМХ е обявила червен код за очакван силен вятър за областите Враца и Монтана.

Оранжев е кодът за 7 области в страната: София-град, Софийска, областите Ловеч, Габровео, Велико Търново, Кърджали и Хасково.

За всички останали области в страната важи жълт код.

През нощта ще бъде топло и много ветровито. Ще духа умерен и силен, северно от планините и на изток - временно бурен южен вятър. Облачността ще бъде променлива. Минималните температури утре в повечето места ще бъдат от 6-7 до 12-13 градуса.

През деня ще има незначителна облачност. Ще остане ветровито и рекордно топло за януари, с температури от 16 до около 21 градуса.

След обяд облачността ще започне да се увеличава и привечер на места в западните и южни райони ще завали дъжд, който в планините на юг е възможно да бъде придружен от гръмотевици.

В петък ни очаква понижение на температурите, превалявания, а през почивните дни - по-динамично време, с температури, по-близки до нормалните за месеца, макар и оставащи над тези нива.