Огромни по площ пожари обхванаха индонезийската част на остров Калимантан, известен и като Борнео.

Борнѐо (на малайски: Palau Borneo; на индонезийски: Kalimantan) е третият по големина остров в света. Площта му е 743 330 km². Намира се в средата на Малайския архипелаг. Смята се за част от географския регион Югоизточна Азия.

"Борнео" е име, което се използва в Западния свят, но рядко на острова. То е дадено от нидерландците през техния колониален период. В Индонезия островът се нарича "Калимантан", а в Малайзия северната територия се нарича "Източна Малайзия" (в контраст със западното наименование "Малайзийски Борнео").

Островът е поделен между Индонезия (4-те провинции на Калимантан на юг), Малайзия (провинциите Сабах и Саравак на север) и малкото султанство Бруней (в северната част) - данни от Уикипедия.

Площта на екваториалните влажни гори на острова е сравнима с тази на джунглите в Амазония. <<<Виж галерия от снимки>>>.

Подобно на амазонските пожари, тези на Калимантан са причинени отчасти и от човека, тъй като джунглите се разчистват за засаждане на плантации от маслодайни палми, от които се произвеждат огромни количества от известното палмово масло.

Пожарите вече причиняват истинска екологична катастрофа, а според индонезийски потребители в Туитър, са застрашени няколко стотици от редките човекоподобни маймуни - орангутани. Това е вид, който и без това нещастие се намира на границата на изчезването си (виж галерията).

Според потребители от острова, изглежда, че правителството умишлено не предприема действия за гасене на горските пожари.