Тази година природата нанесе безмилостни удари със смъртоносни, свързани с атмосферните условия и климата бедствия, които счупиха досегашни рекорди.

С най-голям брой получили имена бури в Атлантика, с най-голямата досега площ в Калифорния, изгорена от горски пожари, с убийствени наводнения в Азия и Африка и гореща, разтапяща се Арктика, 2020 г. беше повече от гибелна, като се прибави и пандемията. Това беше година на бедствия - а климатичните промени, свързани с горенето на въглища, петрол и природен газ, бяха голям фактор за това, казаха учените.

Съединените американски щати не просто регистрираха най-много бедствия, нанесли щети за поне 1 милиард долара - съобразено с инфлацията- те направо счупиха този рекорд, според Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (НУИОА).

До септември 2020 г. беше достигнат старият рекорд от бедствия, струващи 16 милиарда долара, а когато изчисленията приключат в началото на януари, служители смятат, че стойността ще е вече 20 милиарда, вероятно и повече. Само три щата не пострадаха от метеорологичните бедствия с щети за милиарди долари (Аляска, Хавай и Северна Дакота), а цялата брегова ивица от Тексас до Мейн, с изключение на малка част на Флорида, бяха под засилено наблюдение или с предупреждение за ураган, тропическа буря или буря от тези системи, според американските метеорологични служители.

С 30 получили имена бури, сезонът на ураганите в Атлантика надвиши прага, поставен през 2005 г., не му останаха свободни собствени имена и навлезе навътре в гръцката азбука, карайки метеоролозите да преосмислят начина как да именуват бъдещи бури, казаха служители. Десет от тези бури бързо се засилиха и това ги направи по-опасни. Дузина връхлетяха САЩ и с лекота разбиха стария рекорд от девет бури. Луизиана беше поразена пет пъти. В един момент, Американският червен кръст беше напълнил 60 хотела в Ню Орлийнс с нуждаещи се от подслон хора.

С опустошителна 20 годишна мегасуша и горещини, близки до рекордните, най-малко 16 907 квадратни километра в Калифорния бяха изгорени от горски пожари, удвоявайки дотогавашния рекорд за изгорена площ. Пет от шестте най-големи горски пожари в историята на Калифорния бяха през 2020 година. Орегон и Колорадо също претърпяха огромни щети от пожари. Над 10 000 сгради бяха повредени или унищожени и най-малко 41 души загинаха.

Между пожарите и ураганите, Американският червен кръст осигури рекордните 1,3 милиона нощувки във временни центрове за пострадалите от бедствия американци - четири пъти повече от средногодишното през изминалото десетилетие.

"От април преживяхме големи бедствия, случвали се в страната на всеки пет дни", каза Тревър Ригън - зам.-председател на Червения кръст, отговарящ за бедствията. "Наистина нямаше спиране, а и не всички тези бедствия влязоха в новините".

Това беше толкова натоварена и луда година, че една "деречо" (дълготрайна, движеща се по права линия вятърна буря, свързана със силни гръмотевични бури), опустошила Средния запад, остана под радара, въпреки щети за близо 10 милиарда и едва ли някой си я спомня. Други жестоки бури, коствали милиарди долари, често с торнада и градушки, удариха САЩ през януари, февруари, два пъти през март, на три пъти през април и още три пъти през май.

Всички тези бедствия в САЩ "наистина допринесоха за "катастрофална година", каза Адам Смит, приложен климатолог от НУИОА. "Промените в климата имат отпечатък върху много от тези различни екстремални явления и бедствия".

"Природата ни изпраща послание. По-добре е да го чуем", каза в интервю за АП директорът на програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен. "Където и да отидете, на който и да е континент, виждаме как природата ни нанася удари. Това беше най-топлият тригодишен период, който някога е имало. Температурите в Арктика, горските пожари и т.н. и т.н."

В световен мащаб, над 220 свързани с климата и атмосферните условия бедствия засегнаха над 70 милиона души и причиниха щети за над 69 милиарда долара. Повече от 7500 души бяха убити, според предварителни оценки от международната база данни за бедствията в Центъра за изследване на епидемиологията на бедствията в католическия университет в Льовен в Белгия.

От бедствията, които центърът проследява, включително земетресения, вулкани и земни свличания, 85 до 90 процента са свързани с климата или атмосферните условия, каза директорът Дебарати Гуха-Сапир.

За разлика от САЩ, които през 2020 г. преживяха рядка пауза в увеличаващите се наводнения, предизвикани от урагани, по света "наводненията са най-големият проблем", каза Гуха-Сапир. "Голяма грешка е да се подценяват наводненията".

През юни наводнения убиха над 1900 души в Индия и засегнаха над 17 милиона души, според данните на центъра. Други наводнения и свързани с тях земни свличания в Непал, Пакистан, Афганистан и отново в Индия убиха поне още 1250 души. Африкански наводнения убиха близо 600 души. А наводнения по протежението на река Яндзъ и край язовира "Три клисури" в Китай убиха през лятото поне 279 души и причиниха икономически загуби за повече от 15 милиарда долара, според Световната метеорологична организация (СМО).

През октомври във виетнамския град Хуе паднаха рекордните 261 сантиметра дъжд, според СМО.

Екстремни явления, включително горещи вълни и суша, поразяваха навсякъде по света. Сибир достигна рекордните 38 градуса по Целзий, а в голяма част от Арктика беше с 5 градуса по Целзий по-топло от средното равнище и имаше изключително тежък сезон на горски пожари. Океанският лед в Арктика се сви до второто си поред най-ниско равнище и постави няколко месечни рекорди по топене.

Долината на смъртта в едноименния американски национален парк преживя температура от 54,4 градуса - най-високата регистрирана на Земята от поне 80 години.

Темпото на бедствията явно нараства, казаха специалисти по бедствия и климатолози. Международната база данни в Белгия изчисли, че от 1980 г. до 1999 г. в света е имало 4212 бедствия, засегнали 3,25 милиарда души и стрували 1,63 трилиона долара, съобразено с инфлацията. От 2000 г. до 2019 г. тези числа скочиха до 7348 бедствия, 4,03 милиарда засегнати хора и щети за 2,97 трилиона долара.

"Бедствията до голяма степен се превръщат в хронично състояние в нашата страна", каза Ригън, който е забелязал промяната от 2006 г., когато се присъединява към Червения кръст след урагана Катрина.

Климатичните промени се отразяват на ръста на бедствията, особено горски пожари, влошени от суша и горещини, каза климатологът от щатския университет в Пенсилвания Майкъл Ман.

"Не очаквах да преживея сезон с 30 бури с отделни имена", каза Ман, отбелязвайки, че ураганите са били подхранени от естественото охлаждане от явлението "Ла Ниня" на части от централния Пасифик, съчетано с причинено от човешка дейност покачване на температурата на световния океан.

Заместник-директорът на Националния център за наблюдение на ураганите Ед Рапапорт каза: "Беше изтощителна година."