През уикенда губернаторът на Монтана Стив Бълок обяви извънредно положение, след като необичайно интензивна "зимна" буря натрупа над метър сняг в някои части на щата.

>>>>Виж галерия от снимки от Монтана, САЩ>>>>

Тази година вече записа редица рекордни метеорологични събития в Северното полукълбо. Горещите вълни в цяла Европа и Арктика направиха това най-горещото лято, регистрирано някога, а средният запад в САЩ все още се възстановява от ужасни наводнения. Същевременно, в момента сме в средата на необичайно интензивен сезон на ураганите.

Как свирепата зима в Монтана преди Хелоуин се вписва във всичко това? Ако четете това, вероятно знаете, че времето и климатът не са едно и също нещо, а екстремното зимно време не опровергава съществуването на климатичните промени, както смятат мнозина, в това число Доналд Тръмп. Един американски сенатор, например, внесе снежна топка в Конгреса, за да опровергае глобалното затопляне.

Но може ли бурята в Монтана да бъде причинена или засилена от изменението на климата? Да.

Метеоролозите и климатолозите предупреждават, че са необходими още изследвания, за да се знае каква точно роля играе климатичната промяна в бурите в северозападните части на САЩ през изминалия уикенд. Но е възможно и дори вероятно, че изменението на климата допринася и засилва условията, които причиниха толкова ранна и голяма буря.

Първият механизъм, чрез който изменението на климата би могло да повлияе на бурята, е доста основен: затоплящите се температури водят до изпаряване на водата, което води до по-влажна атмосфера, което води до повече валежи

Възможно е да има и друг, малко по-сложен и не толкова очевиден начин, изменението на климата да влияе на времето, който в основата си се свежда до това: повишаващите се арктически температури влияят на струйния поток.

Реактивните потоци са "улеи" от силен вятър в горната тропосфера (на височините, на които летят самолетите, оттам идва и иметона английски). Те обикновено се движат от запад на изток по границите между по-топлия тропичен и субтропичен и по-студеният въздух над най-северните ширини. Потокът над северната част на САЩ, както и Европа, е ключов играч при определянето на голяма част от времето в региона.

Дженифър Франсис, учен от изследователския център в Уудс Хол, изучава как арктическото затопляне влияе на времето в останалата част на северното полукълбо.

Нормално е струйните потоци да имат известни колебания север-юг. Но с топенето на задържащия студ морски лед, Арктика се затопля по-бързо от останалото полукълбо, за което изследователи като Франсис смятат, че струйният поток (Джетстрийм) става по-бавно движещ се и по-вълнообразен, тъй като разликата в температурата между Арктика и тази на юг намалява.

Франсис обяснява, че "необичайно топлите океански води край западния бряг и около Аляска" - резултатът от стопяването на морския лед - помогнаха на струйния поток да се потопи толкова на юг, създавайки условия за екстремно валежната и силна буря от този уикенд.

"Ранна снежна буря като тази би могла да се случи случайно, но няма съмнение (според мен), че изменението на климата я е влошило", споделя Франсис.

Учените отдавна предупреждават, че изменението на климата ще донесе по-чести, по-влажни и по-бавно движещи се бури.

Ако бурята от този уикенд ни показа нещо, това не са само ураганните ветрове и необичайни за сезона виелици. "Бих казала, че заровете са заредени в полза на по-необичайни метеорологични събития през предстоящата зима," казва Франсис, "...но е трудно да се каже кой ще бъде засегнат най-много", добавя тя.