Ръстът в температурите заради климатичните промени ще доведе до ръст на пациентите с камъни в бъбреците в следващите седем десетилетия, дори и ако се вземат мерки за намаляване на вредните емисии в атмосферата, установи проучване на изследователи от Детската болница на Филаделфия в щата Пенсилвания, САЩ.

Изследването въз основа на данни от Южна Каролина установило, че ръстът в случаите ще бъде по-значителен, ако не се вземат мерки за ограничаване на глобалното затопляне, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес". Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Сайънтифик рипортс".

"Макар да не е възможно да прогнозираме със сигурност как бъдещата политика ще забави или ускори емисиите парникови газове и климатичните промени, както и какви ще са температурите в бъдеще, анализът ни сочи, че затоплящата се планета вероятно ще увеличи бремето на бъбречно-каменната болест върху здравните системи", каза д-р Грегъри Тейшан, детски уролог в отделението по урология в Детската болница на Филаделфия и старши автор на изследването.

Бъбречно-каменната болест е болезнено състояние, което се причинява от твърди частици минерали в урината и предизвиква силни болки при преминаването й през уринарния тракт. През последните 20 години честотата на заболяването се е увеличила в САЩ, особено сред жените и подрастващите.

Предишни изследвания са показвали, че високите температури увеличават риска от развитие на заболяването. Досега обаче не са правени прогнози как климатичните промени ще се отразят на разпространението на болестта.

Авторите на изследването са създали компютърен модел въз основа на данни от Южна Каролина, тъй като щатът попада в регион в САЩ с най-много случаи на бъбречно-каменна болест.

Моделът прогнозира, че до 2089 г. проявата на болестта заради затоплянето ще се увеличи с 2,2 на сто в щата.