Климатичното затопляне се отразява върху смесването на водите в океаните, което заплашва функционирането им като "термостат" и регулатор на световния климат и на морските екосистеми, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията цитира научна публикация в списанието "Нейчър". Затоплянето на водите, топенето на ледниците и променените валежи образуват един по-малко солен слой на повърхността на световния океан, изтъкват учените от Сорбоната и от Националния център за научни изследвания на Франция.

Този специфичен слой се отделя от солената вода като петно олио. Това отцепване пречи на океанския обмен.

Става така, че водите от дълбините, богати на кислород и на хранителни вещества, естествено се издигат към повърхността. Но там, въглеродният двуокис , парников газ, който причинява глобалното затопляне, е абсорбиран, преди да бъде въвлечен към дълбините. Според главния автор на изследването Жан-Батист Салие този феномен поставя под въпрос ролята на световния океан като глобален термостат.

Климатичните промени от своя страна усилват ветровете.

Това води до удебеляване на повърхностния слой и възпира проникването на светлината, жизнено важна за морското биоразнообразие и екосистеми.

Изследванията се съсредоточили върху солеността и температурата на океанските води в периода 1970-2018 година. Те са констатирали ,че блокирането на споменатия воден обмен с повърхността върви със скорост 6 пъти по-висока, отколкото се считаше досега.

ИЗБРАНО