Група учени откриха нов вид сухоземен охлюв в Бруней, наречен Craspedotropis gretathunbergae.

Втората част от името е в чест на младата шведска активистка Грета Тунберг, която се бори отчаяно с климатичните промени. Членовете на експедицията и служителите на местния парк избрали име на мекотелото, след като гласували какво да бъде то.

>>>Галерия>>>

"Новооткритият охлюв принадлежи към така наречените кеногастроподи, група живеещи на сушата охлюви, които са чувствителни към суша, екстремни температури и деградация на горите", обяснява експертът по охлюви д-р Менно Шилтеайзен.

Всички индивиди били намерени в непосредствена близост до центъра за полеви изследвания в Куала Белалонг, в подножието на хълм, близо до брега на реката.

"Да наречем този охлюв в чест на Грета Тунберг е нашият начин да признаем, че нейното поколение ще решава  проблеми, които не то е създало. От друга страна, това е обещание, че хората от всички поколения ще се присъединят към нея, за да помогнат ", каза ученият Й. П. Лим, който открил първия екземпляр от новия вид.

Учените уведомили за своето решение самата Грета Тунберг. Активистката отговорила, че ще се радва, ако нов вид охлюв бъде наречен с нейното име.

Това не е първият случай, когато екипът на научни експедиции, търсещи нови видове, е кръстил откритието си с името на еколог или личност, свързана с решаване на екологични проблеми.

През 2018 г. учени кръстиха нов вид бръмбар в чест на известния актьор и климатичен активист Леонардо Ди Каприо. След това художникът постави снимка на своя съименник от света на насекомите вместо своя снимка във Facebook.

Изследването е публикувано в списанието Biodiversity Data Journal.