В Сицилия е била измерена най-високата температура, регистрирана някога в Европа, като метеоролозите подчертават, че цифрата трябва да бъде потвърдена.

Според местни метеоролози в Сиракуза, град на югоизточния бряг на италианския остров, температурите са достигнали до 48,8 °C.

Най-високата температура, регистрирана някога на европейския континент, е 48 °C, измерена в Атина през 1977 г.

Горски пожари бушуваха днес в Южна Италия, изпепелявайки хиляди акра земя и причинявайки смъртта на един човек в дома му.

Температурата в Сицилия все още не е потвърдена от Световната метеорологична организация, която ще трябва да се произнесе дали става дума за нов европейски температурен рекорд.

Местните хора и туристите трябва да се подготвят за изключително високи температури през идните дни, предупреди на 10 август два дни Министерството на здравеопазването на Италия.

Страната обяви най-високата степен на опасност от горещини за 10 и 11 август.

Ще е изключително горещо на адриатическото крайбрежие в района на град Бари, в Рим и цялата област Лацио, около Палермо в Сицилия и Умбрия в централната част на страната.

Живакът на термометрите се очаква да достигне 45 градуса по Целзий в части от Сицилия и Сардиния. Според прогнозите на места на юг в страната може да има до 48 градуса по Целзий, прогнозираха на 10 август властите.

Министерството предупреждава, че това време е опасно дори за здрави хора и съветва да се избягва излизането на слънце от 11 до 18 часа. Хората трябва да носят светли дрехи, шапки, да се мажат със слънцезащитен крем и да пият вода, вместо кафе и бира.

Горещините ще продължат до 15 август и се дължат на антициклон, наречен "Луцифер", съобщава изданието "Джорнале".