Американският мармот "метеоролог" Фил излезе от дупката си и предрече, че тази година пролетта със сигурност ще дойде рано, съобщи Асошиейтед прес.

>>>>Вижте снимки>>>>>

При изгрев слънце в Деня на мармота членовете от Вътрешния кръг на косматия оракул разкриха прогнозата, която е 134-а по ред.

Събуден от напевите "Фил!" на събралото се множество, мармотът беше вдигнат във въздуха, преди да направи прогнозата си. Той след това хвана ръкавицата на човека, който го държеше, и от Вътрешния кръг обявиха, че пролетта ще дойде рано.

Според легендата, ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

Прогнозата се обявява от Вътрешния кръг - група ентусиасти, които всяка година слагат смокинг и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота по изгрев слънце на малък хълм край Пънксътоуни, град на около 100 км североизточно от Питсбърг.

Всъщност каква ще е прогнозата, се решава предварително от Вътрешния кръг. През предишните пет години тя беше три пъти за още шест седмици зима и два пъти за ранна пролет.

Първата подобна прогноза датира от 1887 г.

Фил е предвещал по-дълга зима повече от 100 пъти.