Файненшъл Таймс съобщава, че министрите в страната са изготвили "най-лошия сценарий" за "мрачна зима, която може да включва недостиг на газ и прекъсване на електрозахранването".

Вестникът обяснява: "Министърът на икономиката Кваси Куаренг е изготвил планове за действие при извънредни ситуации - включително възможността за четиридневни извънредни мерки през януари за пестене на газ.

Сценарият е в отговор на рисковете, породени от възможни екстремни смущения на енергийния пазар, тъй като Русия ограничава доставките за континентална Европа.

Макар че основният аргумент на Квартенг е, че доставките на газ и електроенергия във Великобритания ще бъдат достатъчни, за да задоволят търсенето през тази зима, той е направил модел за "екстремни" резултати, като например тежки метеорологични условия, които да спрат вноса на енергия от Норвегия и Франция.

Блумбърг първи съобщи за планирането на извънредни ситуации, като цитира бизнес отдела, който казва, че сценарият "не е нещо, което очакваме да се случи". Ройтерс също публикува информацията.

Свързан коментар за Financial Times от ръководителя на бюрото за скандинавските и балтийските страни Ричард Милн гласи: "Необичайно сухото време намали производството на хидроенергия [в Норвегия], което доведе до натиск за намаляване на износа на електроенергия."

Той пише: "Това може да бъде главоболие за страните от Германия и Нидерландия до Обединеното кралство, които през годините са внасяли значителни количества електроенергия от Норвегия чрез кабели, дори преди Русия да предизвика паника относно това, което може да се случи тази зима."