Ураганите в Атлантическия океан вече няма да бъдат обозначавани с букви от гръцката азбука, каквито метеоролозите бяха принудени да използват през 2020 г. заради големия им брой, защото това може да предизвика объркване, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от АФП.

Комитетът по ураганите отмени и имената на четири циклона, предизвикали особено големи щети - Дориан от 2019 г., Лора, Ета и Йота от 2020 г.

Миналата година ураганите бяха толкова много, че работният списък с 21 имена, поддържан от СМО, беше изчерпан и трябваше да бъде прибягнато до гръцката азбука за втори път в историята - първият беше през 2005 г.

Наименованието на бурите може да изглежда тривиална тема, но е от съществено значение за идентифицирането на разрушителните явления и предупреждаване на населението. Те получават последователно мъжко или женско име, като списъкът се използва отново след шест години.

Тази година започва с Ана, Бил и Клодет. Някои букви не се използват - Q, U, X, Y и Z, защото такива имена не са разпространени сред местните езици.

Гръцките букви имат някои недостатъци. Хората често обръщат повече внимание на тях, отколкото на разрушителния ефект. Предаването им на езиците, използвани в района на бурите, също може да предизвика объркване.

Някои, като Зета, Ета, Тета, се произнасят подобно и са една след друга в гръцката азбука. Това усложни комуникациите през 2020 г., когато едно след друго следват много сходни имена.

Комитетът по ураганите взе решение да създаде допълнителен списък с имена по азбучен ред, който да бъде използван вместо гръцките букви.