Закономерност има.
Подобно на т. нар. "ден на Глупака" във Франция, който обикновено  е съботата преди най-отпускарския месец август, или на 30, 31 юли или 1 август, народът у нас  масово започва да почива именно в началото на август.

При това, ако обикновено отпускарят  на 1 август няма време за плаж и да подпийне порядъчно, на втори тези условия вече са изпълнени.

В съчетание с чувството за свобода в началото на отпуската и желанието за разтоварване след горещите дни в офиса и бетонната джунгла, създаващи фалшива самоувереност в собствените сили и възможности на плувец...резултатът често е плачевен.

Удавници има през цялото лято, но ако  не винаги, пикът на броя им е точно в последните дни на юли и най-вече началото на август.

Свръхестествени причини за това няма. Посейдон не съществува и няма нужда от човешки жертви. 

За да се предпазим от фатален край, просто е необходимо да не надценяваме възможностите си и  да бъдем внимателни и разумни. А, както и най-важното: да не влизаме пияни в морето.

За августовските удавяния, все пак има и "морски" обективни причини. Те не са в някакви мистични жадни за кръв светци или богове, а в елементарен физически факт. По това време често морската вода достига максималната си за годината температура.
Това е статистическа закономерност, не задължително: просто през август водата е акумулирала достатъчно топлина, а слънчевото греене все още е достатъчно, за да поддържа тази висока температура.

Мощните северозападни нахлувания през август са рядкост, а именно те изтласкват топлият повърхностен слой навътре и след процес, наречен "ъпуелинг", докарващ по-студени дълбоки води, понижават понякога температурата на водата до плажа с 10-15 градуса.

На разликата между топлата вода(понякога в последните години до 30 градуса) и по-студените долни слоеве (10-15 градуса) се дължат и голяма част от смъртните случаи. При попадане на долните крайници в буквално почти ледена вода, крампите и шокът са неминуеми или много вероятни, а последствията - понякога фатални.

Въпреки всичко, август си остава най-благоприятният месец за морска почивка.
Въздухът е най-топъл, водата - най-топла, денят - все още достатъчно дълъг, около и малко под 14 часа. Ако  човек е внимателен и не се самонадценява, няма причини за безпокойство.
Ето и температурите на морската вода в някои курорти на нашето Черноморие и съседни курорти:
По нашето Черноморие температурата на водата е 25, 26 градуса.
В Средиземно море температурата на водата по крайбрежието варира от 25 до 28 градуса.
На Атлантическото крайбрежие, по разположените на Бискайския залив места, водата е с няколко градуса по-хладна, 21 до 23 градуса.

По английските морски курорти водата е с температура от 13 до 17 градуса.
Толкова са и температурите в Норвегия - Осло и  Берген съответно 17 и 16 градуса. Там тази доста висока температура се обезпечава от небезизвестната "термопомпа" наречена Гълфстрийм.

Най-топла е водата в Червено море, където, ако  човек не се бои от терористите на Синай, може да се наслади на температури в египетските морски курорти, близки до 30 градуса.

Подобни температури, близки и дори превишаващи 30 градуса имаме в последните години и по нашето крайбрежие. През 2010 година например, за дълъг период от време през юли и август температурата на водата по крайбрежието ни достигаше 31, 32 градуса.

Наслаждавайте се на почивката и бъдете внимателни. Невинаги, но в повечето случаи безопасността ви сависи от самите вас, а не от прокоби, черни понеделници или "защото е писано".