Рон ДеСантис, републиканският губернатор на Флорида, стартира кампанията си за президент на САЩ, като заяви, че отхвърля "политизирането на времето" и поставя под въпрос дали ураганите, които удрят родния му щат Флорида, са се влошили от изменението на климата", съобщава либералният флагман "Гардиън".

Вестникът продължава: "Докато беше губернатор, ДеСантис прие законопроекти, забраняващи на градовете във Флорида да приемат цели за 100% чиста енергия и забрани на щатския пенсионен фонд да взема инвестиционни решения, които отчитат климатичната криза, поради това, което той нарече опит на корпорациите да "наложат идеологическа програма на американския народ".

В други новини от САЩ Guardian съобщава, че най-големият американски застраховател на автомобили и жилища ще спре продажбата на нови застрахователни полици за жилища в Калифорния, отчасти поради нарастващия риск от горски пожари.

Axios също отразява новината. Отделно от това "Гардиън" отразява ново изследване, според което между 25 и 70 % от калифорнийските плажове може да бъдат отмити до края на века.

The Washington Post също отразява проучването.

Ройтерс съобщава, че "Обединената консервативна партия (ОКП) на Даниела Смит спечели изборите в провинция Албърта в понеделник, осигурявайки си още четири години на власт в най-големия нефтодобивен регион на Канада, и веднага отправи предупредителен изстрел към министър-председателя Джъстин Трюдо относно изменението на климата".

Това се случва в момент, в който "Гардиън" съобщава, че "рекордни горски пожари са изпепелили повече от един милион хектара земя в Алберта, изтласквайки десетки хиляди от домовете им и задушавайки небето в гъста мъгла от дим".