Германската полиция е извършила обиски в седем провинции в рамките на разследване на активисти за климата, заподозрени в създаване или подкрепа на престъпна група заради противоречивите им дейности, съобщава ВВС.

Сред пострадалите е и говорителката на "Последното поколение" Карла Хинрихс, чиято врата е била разбита от въоръжени полицаи, докато е била в леглото, съобщи групата.

В продължение на месеци "Последното поколение" нарушаваше движението в германските градове.

Канцлерът Олаф Шолц осъди кампанията им като "напълно безумна".

В продължение на седмици в Германия се води ожесточена културна война за това дали Last Generation може да бъде юридически определена като престъпна организация.

Депутати от консервативната партия поискаха по-строги наказания, включително лишаване от свобода, докато левицата предупреди за опасна авторитарна репресия.

Около 170 полицаи участваха в извършените в сряда обиски на апартаменти и други сгради в Берлин, Бавария, Дрезден, Хамбург и други градове, като затвориха уебсайта на групата и замразиха две сметки.

Апартаментът на г-жа Хинрихс в берлинския квартал Кройцберг е бил атакуван в 07:00 ч. в сряда от 25 полицаи с оръжие, съобщиха нейни колеги.

Не се съобщава за арести, но седем души на възраст от 22 до 38 години са заподозрени в организирането на кампания за събиране на най-малко 1,4 млн. евро (1,2 млн. паунда), предназначени главно за финансиране на "по-нататъшни престъпни действия". Полицията и прокуратурата заявиха, че обиските са имали за цел да установят структурата на членството в Last Generation.

Двама от разследваните активисти са заподозрени, че миналата година са се опитали да саботират петролопровод, минаващ през Алпите от италианския бряг при Триест до Инголщат.

В Берлин активистите на Last Generation оказват влияние. Пътищата, блокирани от активисти, редовно се появяват в репортажите на радиото за пътната обстановка. Домакинствата получават листовки, които канят местните жители на информационни или обучителни събития на Last Generation.

Миналата седмица 12 улици в града бяха блокирани от активисти, които се залепиха за пътя или за автомобили. Но тези улични седящи стачки доведоха до това, че някои шофьори се нахвърлиха върху тях. Безброй видеоклипове в социалните мрежи показват възмутени шофьори, които крещят на участниците в кампанията.

Според социологическите проучвания повечето германци не са съгласни с тактиката на групата. В проучване, проведено от лявото списание Der Spiegel този месец, 79 % от анкетираните смятат, че действията на групата са неправилни, а само 16 % са съгласни с активистите.

Това обаче не означава, че всички германци подкрепят репресиите.

Много леви и зелени политици, както и коментатори казват, че не са съгласни с тактиката на групата, защото тя по-скоро разгневява хората, отколкото да ги спечели за екологията. Те обаче твърдят, че активистите все пак трябва да имат право да провеждат мирни кампании.