Активистите за климата, които се лепят по улиците или летищните писти, са "безполезни" и "направо погрешни", казва Роберт Хабек.

БЕРЛИН - Най-високопоставеният германски политик от Зелените, Роберт Хабек, заклейми радикалните активисти, които се залепят за земята, за да подчертаят извънредната ситуация с климата, като заяви, че подобни протести са "безполезни" и "направо погрешни".

Активисти от движението "Последното поколение" предизвикаха вълнение в Германия през последните месеци, като се залепиха за улици, магистрали и дори летищни писти, за да привлекат вниманието към необходимостта от засилване на борбата с изменението на климата.

Във вторник вечерта, говорейки на предизборен митинг в Бремен, Хабек, който е вицеканцлер и министър на икономиката, остро разкритикува тези протестиращи.

"С цялото разбиране за разочарованието от факта, че времето за спиране на глобалното затопляне изтича... Смятам, че е политически погрешно как протичат тези действия, защото в една демокрация винаги става въпрос за създаване на мнозинства. А това разпознаваемо не е така тук", казва Хабек.

Според проучване, публикувано във вторник, около две трети от германците имат отрицателно мнение за тези протестиращи, известни още като "Klima-Kleber" (климатични клеветници).

Умерените активисти в областта на климата също се опасяват, че подобни радикални протести рискуват да подкопаят обществената подкрепа за често скъпоструващите стъпки, които обществата трябва да предприемат, за да намалят въглеродния си отпечатък.

Хабек похвали движението "Петъци за бъдеще" на Грета Тунберг, което мобилизира милиони хора по света за мирен протест, влезе в политически диалог с лидерите и спечели съдебно дело, с което нареди на германското правителство да преразгледа частично целите си за климатичните емисии.

Но движението "Последното поколение" е много различно, каза Хабек, като определи действията им като "не само безполезни, но и направо погрешни".