Арктическата въздушна маса, която доминира понастоящем на по-голямата част от територията на Европейска Русия, ще бъде запомнена с нови рекорди за минималните температури на въздуха.

На 29 юли, бяха актуализирани рекордите за минималната температура в град Бологое, област Твер и Кострома, където термометърът слезе до + 6.0 ° (предишният рекорд беше + 7.2 ° и + 7.8 °, отбелязани през 1962 и 1948 г. година), както и във Владимир, където новият рекорд е + 6,3 ° (предишният рекорд е бил + 7,7 ° през 1991 г.). 

Снощи в Саранск абсолютният минимум е отпреди 47 години. Минималната температура на въздуха на 30 юли 2019 г. беше + 6,4 °, което повтори рекорда от 1972 г.

В следващите дни, докато циклоналният вихър се движи от север на юг в Европейска Русия, студеното време ще се задържи в по-голямата част от територията, включително и в района на Волга.

На латерните "къде е глобалното затопляне" ще напомним, че общото повишение на глобалните температури на планетата, без аналог по скорост, поне за последните 45 милиона години, не изключва и студени рекорди. Разликата, обаче, може да бъде видяна с просто око: дори при тази без аналог студена арктическа "инжекция", падат температурни рекорди на 2-3 десетилетия, при това в единични пунктове от огромната руска територия.

На другия полюс, при горещите рекорди, падат отбелязаните абсолютни максимуми за целия период на наблюденията, а съотношението за годишен период студени спрямо топли рекорди е 2 порядъка, т.е за един студен се падат стотици горещи рекорди.

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>