Оранжев код за опасно време в цяла България обяви на интернет страницата си Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). За западната част на сътраната предупреждението е за обилни дъждове и гръмотевична активност, за централната - за дъждове и гръмотевици, за силен вятър. В Източна България ще духат силни ветрове.

Валежите ще обхванат цялата страна, най-късно - Черноморието, и на места ще бъдат значителни, придружени и от гръмотевици, но от запад ще започнат да спират. Температурите ще бъдат от 11-14 на запад до 27-29 в източните райони, където до следобеда ще духа умерен и силен, на места временно бурен южен вятър. Привечер вятърът ще отслабва и там и също ще се ориентира от запад-северозапад, а валежите ще спират, последно - преди полунощ срещу неделя по Черноморието.

В неделния ден вятърът отново ще се ориентира от юг и ще бъде до умерен в източните райони. Минималните температури ще са от около 4-5 на запад до 13 по морския бряг, а дневните от 17 до 23 градуса.

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. При оранжев код съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. НИМХ призовава при предупреждение от такова ниво за голямо внимание, за проследяване на информацията за очакваните метеорологични условия и следване на съветите на властите.