За днес и за утре Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа и втора степен - жълт и оранжев код, за високи температури за цялата страна.

За днес предупредителният код за горещо време за цялата страна е жълт, а за утре кодът е оранжев, се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Днешният ден е третият, който е пореден, с издаден предупредителен жълт код от НИМХ за високи температури в цялата страна, припомня БТА.

Времето днес остава горещо, с максимални температури, предимно между 34 и 39 градуса, в София - около 34 градуса.

В планините ще бъде предимно слънчево.

След обяд ще се развие купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 30 градуса, на 2000 метра - около 22 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 30 и 34 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София тази сутрин изгря в 5:59 часа и ще залезе в 21:05 часа. Продължителността на деня е 15:06 часа. Луната е във фаза три дни преди първа четвърт.

Червен код за опасни горещини до края на седмицата в Сърбия и Хърватия 

Червен код за горещини в Сърбия и Хърватия са обявени днес, като се очаква максималните температури да достигнат 39 градуса по Целзий, съобщиха сръбските и хърватските медии.

Сръбският Републикански хидрометеорологичен институт обяви червен код днес, който ще остане в сила до 17 юли, съобщи в. "Данас". В столицата Белград и в Нови Сад днес температурите ще бъдат най-високите от началото на лятото - 39 градуса. Минималните температури ще бъдат между 25 и 27 градуса.

"Силна и дълготрайна топлинна вълна до края на седмицата, 14 юли, с максимални температури в Сърбия от 35 до 40 градуса, в района на Белград - от 37 до 40 градуса. В повечето градски пространства се очакват тропически нощи", пише на сайта на института.

Топлинната вълна се очаква да продължи и в началото на следващата седмица.

Почти в цяла Хърватия е обявен червен код за опасни горещини, като максималните температури ще достигнат до 38 градуса, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ. Във вътрешността на страната се очаква развитие на облаци и възможни превалявания.