Снощи умерено силната тропическа буря Лорна и Силната тропическа буря Кенет се усилват в южната част на Индийския океан. Метеоролозите наблюдават и две други области за потенциално развитие на тропически депресии.

Мощната тропическа буря Кенет се намира на около 180 мили/250 километра на изток-североизток от Морони, Коморските острови.

Най-силните ветрове в системата на вихъра са със скорост до 115 км в час.

Бурята се движи на запад със скорост 20 км/ч. Благоприятната среда за развитие ще доведе до по-нататъшното и укрепване, като вероятно ще достигне фаза на ураган. Очаква се да излезе на сушата близо до границата на Мозамбик и Танзания днес вечерта, местно време. Това би било твърде тежък удар за опустошените от мартенския тропически циклон Идаи земи на Мозамбик и Танзания (виж видеото).

Умерената тропическа буря Лорна, която е добре отдалечена от всякаква суша, се намира на около 830 мили източно-югоизточно от Диего Гарсия. Най-силният вятър е 70 км/ч а вихърът се движи на юг-югоизток със скорост 8 лм/ч.

По-нататъшното засилване ще продължи през следващите два до три дни. Въпреки това вероятната траектория на юг и изток ще насочи Лорна далеч всякакво крайбрежие на сушата.

На изток от Лорна се наблюдава слаб тропически минимум с потенциал за развитие. Развитието на това ниско ниво се потиска от Лорна, която се намира на няколкостотин мили на запад, поради което не се очаква значително укрепване на този недобре организиран вихър. 

Накрая, в северната част на Индийския океан, на запад от северната част на Суматра, се формира тропическа депресия. Тя вероятно ще се засили и може да се развие в тропически циклон по-късно през седмицата или този уикенд. Трасето и на северозапад може в крайна сметка да застраши райони от Шри Ланка до източния бряг на Индия.

На заглавната снимка можете да видите засегнатите райони преди и след преминаването на циклона Идаи.