Въпреки краткото затопляне и мокрия сняг в някои по-високо разположени населени места вчера и днешното студено утро, към момента месецът е по-топъл от класическата си норма с над 3 градуса. В следващите дни температурите ще се завърнат към "обичайните" априлски стойности: очаква ни топло и приятно за март време.

За съжаление, има и лоша новина: Не се очакват съществени валежи и по този начин почти до 20 март, натрупаните валежни количества средно за страната ще бъдат около 20 на сто от обичайните, поне към началото на третата десетдневка на месеца. Така, тенденцията за сухо време в различни райони на страната, започнала през август миналата година, се задълбочава.

Днес времето ще остане хладно, в сравнение с това от края на миналата седмица. Температурите след обяд ще са от 6, 7 до около 11 градуса. Облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна.

По-късно след обяд и през нощта облачността ще се увеличава. Утре минималните температури ще бъдат от около нула, минус 1 до 4-5 градуса.

През деня облачността ще бъде променлива, често значителна, а в югозападните и западни райони ще превали дъжд, предимно слаб. Максималните температури утре слабо ще се повишат и ще бъдат от 8 до 13 градуса.

В петък минималните температури ще останат без съществена промяна. През деня ще се появи слаб, в Дунавската равнина - умерен и  временно силен западен вятър. Дневните температури  ще са от 9 до 15, 16 градуса.

В събота ще се затопли по-чувствително и минималните температури ще бъдат от около нула, един до 5-6 градуса, а дневните - от 12 до 17 градуса, на места в западната част на Дунавската равнина и Тракия - до 18, 19 градуса.

В неделя ще бъде слънчево, с характерни за месец май температури, от 19 до 24, 25 градуса.

С топло за сезона време ще започне и следващата седмица.

Астрономическата пролет започва след седмица, следващата сряда, две минути преди полунощ на 20 срещу 21 март българско астрономическо време.