Блумбърг публикува нови данни от National Grid (британския мрежов оператор), според които британските вятърни паркове са произвели почти 74 тераватчаса (TWh) досега през тази година, което е достатъчно за захранването на повече от 19 млн. британски домове... Това надхвърля предишния рекорд от 68 TWh, поставен през 2020 г..

Изданието продължава: "Британските вятърни паркове са произвели рекордно количество електроенергия тази година, тъй като ветровитото време и нарастващият парк от турбини смекчиха въздействието на покачващите се цени на природния газ. Вятърната енергия ще бъде решаващ фактор за това, доколко добре Европа ще се справи с енергийната криза, която вече струва повече от 1 трилион долара.

По-високата скорост на вятъра ще намали необходимостта от изгаряне на газ, който е в оскъдно количество, откакто Русия прекъсна доставките за Европа след нахлуването си в Украйна. Изграждането на повече вятърни паркове ще позволи на Обединеното кралство да намали потреблението на газ и да постигне целите си в областта на климата...

Дори и при по-голям капацитет ще има периоди, когато вятърът няма да духа. Това се случи миналата седмица по време на период на ниски температури, което принуди централите, които изгарят природен газ, да запълнят празнината. Но за по-дълъг период от време вятърната енергия ще намали търсенето на изкопаеми горива и ще запази запасите."

Отделно BusinessGreen публикува нови анализи, които заедно "подчертават ролята на нисковъглеродната енергия за намаляване на търсенето на скъп изкопаем газ".

В статията се казва: "Нисковъглеродната енергия е задоволила повече от половината от нуждите на Великобритания от електроенергия през последните два месеца, като е помогнала да се спестят на данъкоплатците приблизително 5,7 млрд. паунда за периода, измествайки по-нататъшния внос на изкопаем газ.

Това е заключението на нов анализ на британските търговски асоциации за възобновяема енергия и ядрена енергетика, който отново подчертава как преходът към чиста енергия намалява сметките за енергия, както и намалява емисиите и повишава енергийната сигурност...

Изследването на RenewableUK и Асоциацията на ядрената индустрия (NIA) показва как между края на октомври и неделя, 18 декември, възобновяемите енергийни източници, включително вятър и слънце, са осигурили 40% от британската електроенергия, докато ядрените електроцентрали са покрили 14% от търсенето. Според тях само вятърната енергия от морски и сухоземни турбини е генерирала повече от половината от нисковъглеродната електроенергия на Великобритания за този период, докато ядрената енергия е осигурила 27%.

Търговските организации изтъкват, че високото производство на енергия от местни нисковъглеродни източници е помогнало на Великобритания да се предпази от въздействието на високите световни цени на изкопаемите горива." Той добавя: "Докладът излиза в един и същи ден с подобен анализ на енергийните източници на Великобритания от тази зима, изготвен от звеното за разузнаване в областта на енергетиката и климата (ECIU), който допълнително подчертава ползите от нисковъглеродното и възобновяемото производство на електроенергия за повишаване на енергийната сигурност и ограничаване на излагането на скъпи изкопаеми горива.

Според изчисленията на експертния екип от началото на октомври до Коледа през 2022 г. количеството електроенергия, произведено от вятър, вода и слънце, вероятно ще достигне 25 ТВтч, което ще замести еквивалента на около една пета - 17 % - от годишното търсене на газ в Обединеното кралство и 12 % от нетния внос на газ в Обединеното кралство.