В много райони на страната - големи части от Южна, но и цяла Северна, без Лудогорието и по-високите полупланински части, ранните овошни видове не само цъфнаха, но на места вече и прецъфтяват.

Но тази сутрин под влияние на по-студения арктичен въздух, обхванал страната ни вчера, имахме много ниски минимуми - до около минус 9 в Разградско и Варненско (във вътрешните части, не до морето, разбира се!) и масово до минус 3-4 градуса в Северна, до около минус 3 в софийско, но и минус 2 в ниските части на Пловдивско.

Минус 9 беше в разградското село Топчии, минус 4 в Разград. Там станцията се намира на високо, до жп гара Разград, съответно в ниските места наоколо, защитени от вятъра, е било с поне 2-3 градуса по-студено.

Минус 4 беше във Видинско и в останалата част от Северозападна България.

Лошата новина е, че утре тези стойности ще бъдат доближени или повторени, а в Южна българия на много места и "подобрени" с по-ниски минимуми. Това е така, защото снощи през голяма част от нощта в южната половина на страната имаше облачност, която попречи на пълноценно изстиване, за разлика от северните части. Ще отслабне и вятърът, който също има стопираща роля за изстиването и на места утре ще бъде по-студено, отколкото днес.

Но каква част и кои овошки ще останат без плод или със съществени поражения по завръзите? Все пак, кайсията не е само източник на суровина за кайсиева ракия, така обилно споменавана в съвременния фолкор, но и такъв за сладка, витаминозни нектари и други храни. 

Застрашени са най-вече ранните кайсии и бадеми, които навсякъде в страната, с изключение на Софийско, другите високи полета и Лудогорието, са масово нацъфтели. Има и много джанки встъпили във фаза масов цъфтеж. 

Въпреки, че има индивидуални различия при сортовете и дори отделните екземпляри от един и същ сорт, както и роля играе огромното разнообразие от местен климат и релефи. Но при под 1-2 градуса под нулата, приложени на самия цвят или млад завръз, той няма шанс. 

Уточнението е, тъй като понякога на метър температурата може да е минус 2-3, но на 2-3 метра височина да е по-висока, тъй като инверсионния студен най-нисък приземен слой е сравнително тънък. Тогава може да има и оцелели цветове.

Именно затова и новината за утрешното повторение на мразовете не е добра. Ще следим темата и в следващите дни, както винаги преди всички.