Февруари беше с почти 4 градуса по-топъл от обичайното, а първите десет дни на месец март също не му отстъпват. Температурите са с няколко градуса над обичайното за началото на месеца. Може би това е причината не само за ранния цъфтеж на овошки на много места в страната, но и подранилите щъркели.

Масов цъфтеж започна в Тракия, някои югозападни части, но дори в ниските части на Дунавската равнина. Това не е съвсем типично за Северна България в началото на месец март и изпреварва с 2 до 3 седмици средните срокове, в които това се е случвало в предишни десетилетия и особено миналия век.

Сваляйте мартениците, щъркелите се завърнаха!

Снимки: PxHere, ДИРБГ, iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тази снимка е направена вчера в района на град Бяла, Русенско. Щъркелите са част от група от 10-12 птици, спрели за почивка в района, вероятно на път към крайните си пролетно-летни родни места.

>>>В галерията можете да видите още снимки на тези прелестни птици>>>

Щъркелите вероятно се ориентират по слънцето и бреговите линии при своите пътувания, но по-интересният въпрос е как те разбират, че трябва да тръгнат към Северна Африка в края на лятото или към родните си места на север в началото на пролетта.

Очевидният отговор отново е "височината на слънцето", но той не отговаря на друг: защо има разлика в средните срокове на пристигането/заминаването им към и от родните им места в различните години. 

Сега съобщенията за видени щъркели на различни места в страната започнаха още преди седмица - почти с началото на месец март.

Остава хипотетичният въпрос: а ако започнат да се появяват в края на февруари, кога да сваляме мартеничките? :)