През изминалия уикенд зимна буря удари Средния Запад САЩ, създавайки истински хаос по пътищата.

Според последните данни, поне пет души са загинали вследствие на бедствието.

Очаква се бурята да се насочи към атлантическия бряг (виж галерията). Сняг се очаква във Вашингтон и Вирджиния. Националната метеорологична служба съобщи, че 43 см сняг вече е паднал в Мисури, а за голяма част от Съединените щати е издадено предупреждение за буря: от Канзас до Средния Запад и Охайо, както и от Апалачите до Вирджиния.

От събота пътната полиция в Мисури съобщи за повече от 800 пътнотранспортни произшествия и четирима загинали. Помощ е оказана на почти две хиляди шофьори, заседнали по пътищата.

Жител на Сейнт Луис заяви, че е прекарал повече от три часа на пътя в петък вечерта. Около него той наблюдавал безброй коли, които буксували и се опитвали неуспешно да изкачат възвишенията по пътя, а няколко шофьора изоставили колите си в търсене на помощ. - Сякаш бях в някакъв апокалиптичен филм за природно бедствие - казва той.

"-Отдавна не съм виждал такъв сняг. Ако нямате автомобил с четири задвижващи колела, вероятно е по-добре да останете у дома си ", казва друг гражданин.

Щатската полиция в Илинойс съобщи, че за 20 часа персоналът е реагирал на почти 300 злополуки, една от които - фатална. В някои части на щата  учениците, които се опитвали да стигнат до университета в началото на новия семестър, са попаднали в автомобилни катастрофи.

>>>Виж галерията>>>