Сайтът weloveweather.tv публикува кратко видео, което разобличава пет от най-разпространените митове, свързани с грипа, това как се разболяваме от него и как може да го предотвратим.

Първият мит, според изданието е, че от грипната ваксина можете да се разболеете от грип.

Това не отговаря на истината. Можете да поставяте под въпрос ефективността на ваксината, ако масово разпространеният през съответния сезон щам на грипния вирус се окаже доста различен от тези, които са включени във ваксината. Но да се разболеете от грип от самата ваксина - не.

Вторият мит, разобличен от изданието е, че децата не се нуждаят от противогрипна ваксина. Напротив, те, заедно с лицата с отслабена имунна система дори е наложително да бъдат ваксинирани, тъй като те са подложени на между 2 и 3 пъти по-голям риск да се разболеят от грип, отколкото възрастен здрав човек. Всяко дете над 6 месечна възраст може и би трябвало  да се ваксинира.

Третият мит: Страничните ефекти от противогрипната ваксина са по-опасни от самия грип. Това е абсолютно невярно, тъй като съвременните ваксини не причинявали почти никакви странични ефекти.

Поемането на витамин Ц, Ехинацеа или други широко рекламирани средства, като "предпазващи от грип" всъщност не предпазват реално. Пълноценното хранене и здрав имунитет не могат да бъдат заместени от каквито и  да е хапчета или чай, ако организмът е източен от нездравословен начин на живот, токсини или вследствие на някаква друга причина е с отслабен имунитет.

Петият, последен мит, опроверган от изданието, е мнението, че не се нуждаете от противогрипна ваксина всяка година. Това не е вярно. Ако сте решиол да се ваксинирате, трябва да го правите ежегодно.

Грипните вируси са изключително изменчиви и приспособими и няма две последователни години, в които един и същ щам да циркулира  и предизвиква грипните епидемии.