Почти всички съседни държави са затрупани с доста дебела снежна покривка. Вчера огромни количества сняг паднаха на много места в Сърбия. Може ли да очакваме снежен апокалипсис и в нашата страна?

За разлика от Гърция, страните на северозапад от нас или Алпите, в България снежната покривка е доста умерена като количество и дебелина, а на почти една трета от територията на страната липсва.

Видно от картата с дебелината на снежната покривка на сайта на националния институт по Хидрология и метеорология,

Снежната покривка у нас е символична, на фона на тази в много държави от Югоизточна и Централна Европа

Снимки: НИМХ, Туитър, НОАА

Най-дебела е тя в планините, западната и югозападната част на страната. В източната половина на Дунавската равнина тя или липсва или е до 4-5 сантиметра. В Тракия сняг също почти няма или е символичен.

За разлика от нашата страна, в Сърбия има места с над 60-70 сантиметрова снежна покривка.

Видно с просто око, снежната покривка е над 60-70 сантиметра

Снимки: НИМХ, Туитър, НОАА

Ето няколко снимки, споделени в Туитър от жител на населеното място Иваница в западната ни съседка.

>>>Галерията от карти и снимки можете да видите тук>>>

На какво се дължи студеното време?

Снимки: НИМХ, Туитър, НОАА

На тази схематична карта е показана "въздушната река" в средните слоеве на тропосферата, която, опростено казано, разделя студения въздух в северните ширини от този с по-умерена температура на юг. Този въздушен поток се движи от запад на изток, но по пътя си се огъва, меандрира, като образува вълни с различна амплитуда, разположение и дължина. Възможен е и вариант, при който някоя от вълните "поляга" - при него в приземните слоеве може да се образува и стационира слабоподвижен и мощен антициклон, в чиято периферия от студения Сибир въздушната маса може да достигне и най-западните части на Европа.

На картата ясно се вижда моментното му положение. В западната част на вълната на север се пренасят топли въздушни маси и по вдадения гребен обикновено стационират антициклони, в чиято западна част е топло, а по оста зиме - мъгливо и тихо. В източната част на вълната по "пързалката" от север се спускат студени въздушни маси, бързи атмосферни фронтове, а ако ниската и част достига Средиземноморието, както в момента, там се образуват циклони, по които в зависимост от траекторията им вали, понякога, видно от галерията - вали много.

А сега - отговора на въпроса в началото на статията: Ще имаме ли и ние толкова дебел сняг? Поне в рамките на следващите седем до десетина дни - не. У нас времето ще остане динамично. Положението на струйния поток няма да се промени съществено. За кратки интервали той ще намалява амплитудата си, при което у нас вместо студените арктични въздушни маси от север-северозапад, за кратко ще имаме пренос от запад-северозапад, а температурите в низините ще са малко по-високи, до 5-9 градуса, в най-ниските части в някои дни и до десетина градуса.

Тези западни потоци, обаче, няма да са трайни и утре, а после пак във вторник, отново ще се включва "северната тяга" и у нас за кратко ще става по-студено. 

При тези процеси могат да се набележат два основни момента: Поне в рамките на следващите 6-7 дни съществени нови валежи в низините няма да има. По бързите атмосферни фронтове ще превали слабо, но валежите няма да бъдат значителни. Другият важен момент е, че заради динамиката, с изключение на съботното утро, когато по високите полета без вятър ще бъде студено до под минус 10 градуса, в по-голямата част от низините отново няма да има големи студове. Разбира се, минимални до минус 7, минус 9 не са шега, но за климатично най-студения период на месеца и годината, това са стойности около и малко под обичайните.

Във Вашингтон едва днес приключва цял месец с подчертано наднормено време с до над 10 градуса по-топло от нормалното

Снимки: НИМХ, Туитър, НОАА

Същевременно в североизточните щати на САЩ едва тези дни приключва цял месец с наднормени температури (виж картинката). Фактически, това е като аналог на миналогодишният януари у нас, който беше с близо 4 градуса по-мек от обичайното.

Следете прогнозите и анализите ни  в следващите дни.