От Ирландия, Шотландия и Канада до изгарящия Близък изток и Южна Калифорния много места в Северното полукълбо са свидетели на най-горещото време, което някога е било наблюдавано през изминалата седмица.

Големите летни антициклонални куполи, разпръснати в полукълбото, доведоха до високите температури. Канадски радиостанции съобщават, че жегата е виновна за най-малко 54 смъртни случая в южната част на Квебек, най-вече в и близо до Монреал, където се задържат рекордно високи температури.

В Северен Сибир, по крайбрежието на Арктическия океан, моделните анализи показаха, че температурите сa с 22 градуса над нормалните на 5 юли до над 32 градуса.

"Това е абсолютно невероятно и наистина едно от най-интензивните топлинни събития, които някога съм виждал досега на север", пише метеорологът Ник Хъмфри.

В четвъртък Африка вероятно е станала свидетел на най-високата си температура, която някога е отбелязана със стандартно измерване. В Уаргла, Алжир, тя скочи до 51.3 градуса по Целзий. Ако бъде потвърдено, то ще надхвърли предишната най-висока надеждна температура на Африка от 50,7 градуса, измерена на 13 юли 1961 г. в Мароко.

Нито един отделен температурен рекорд не може да бъде приписван на глобалното затопляне. Но общо, като честота и обхват, тези данни показват промяната на климата и посоката на тази промяна - към един  затоплящ се свят.

Кратък обзор на метеорологичните условия по света за последните няколко дни.

Северна Америка

Масивна и интензивна топла вълна е заела източните две трети от Съединените щати и от Югоизточна Канада от края на миналата седмица.

Там е не само горещо, но и изключително влажно. Ето някои от забележителните рекорди за всички времена:

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отбелязва температура от 44 градуса на 6 юли, заедно с няколко други места в Южна Калифорния.

Денвър подобри своя температурен рекорд от 41 градуса на 28 юни.

Бърлингтън, Вирджиния, отбеляза най-високата минимална температура, регистрирана някога, 27 градуса, на 2 юли.

Монреал записва най-високата си температура в историята, за период от 147 години, 36,6 градуса по Целзий, на 2 юли. 

През изминалото денонощие най-горещо  е било отново в Басра, Ирак, 51 градуса, както и в Абу Даби, където са отбелязани 50 градуса.