Световната популация на императорските пингвини намалява с около 1,3 процента годишно, като учените не успяват да разберат причината за този очевиден спад, съобщи Синхуа, позовавайки се на международно изследване.

Резултатите от него показват, че в цяла Антарктида през 2018 г. е имало по-малко императорски пингвини, отколкото през 2009 г.

Изследователи от страни, сред които Нова Зеландия и Австралия, са установили, че през 2018 г. в размножителните колонии през пролетта е имало около 24 000 по-малко възрастни екземпляра в сравнение с броя им през 2009 г.

Промените на континента варират в зависимост от региона и наблюдаваните тенденции не са свързани с условията на морския лед, казват учените от университета на Кентърбъри в Нова Зеландия и Австралийската антарктическа дивизия.

Подобно на много други полярни животни, наблюдението на популациите на императорските пингвини е предизвикателство заради начина на живот на вида и отдалечеността му. От тази гледна точка е трудно да се установи неговият глобален статут - тема, която е важно да бъде разрешена, тъй като полярната среда се променя, се посочва още в изследването.

За да получат емпирични доказателства за глобалния статут на императорските пингвини с цел да разберат намаляването на популацията, учените са използвали преброяване на колониите, сателитни изображения и Байесово оценяване и са създали рамка за глобален мониторинг на вида и други обитатели на леда в Антарктида.