Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9° и 14°, а най-високите - между 32° и 37°, предава "Фокус", цитирайки Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

Тази година НИМХ очаква валежите да са около нормата. През първата десетдневка въздушната маса над страната ще бъде неустойчива и вероятността за превалявания остава, особено за източните райони.

С малки колебания, в повечето райони температурите ще бъдат около и малко по-ниски от обичайните за периода. Предимно слънчево и спокойно, с по-малка вероятност за валежи, ще бъде около средата на десетдневието. Температурите ще се повишат и станат по-високи от средните за периода, без да достигат екстремни стойности.

През второто и третото десетдневие по-голяма е вероятността атмосферата да се запази относително стабилна. През повечето дни от второто десетдневие ще бъде предимно слънчево, краткотрайни превалявания са възможни в средата му.

По-високи ще са температурите през първата половина от деседневието, след това слабо ще се понижат, но ще са близки до обичайните. През третото десетдневие температурите ще останат близки и по-високи от климатичните норми, въпреки че през втората половина от десетдневието постепенно ще се понижават. Вероятност за валежи има около 22-и към края на месеца.

Според обобщените месечни прогнози на Пекинския център по климата, чиито юлски прогнози бяха доста точни, в нашия регион август ще бъде по-топъл от обичайното и с валежи около нормалните.

През първата десетдневка на месеца температурите ще бъдат с около един градус по-високи от нормалните за месеца, а през втората и третата декада аномалията ще расте и третата декада на август ще бъде с 2 до 2.2 градуса по-гореща от обичайното. Според същия източник горещо ще остане и в началото на септември.

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>