Поройният дъжд, който падна снощи в някои части на област Монтана е нанесъл щети по инфраструктурата в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново, съобщи областният управител Валери Димитров, цитиран от БТА.

В тези общини е обявено бедствено или частично бедствено положение.

>>>>Виж галерия от снимки>>>>

Най-големи са щетите в община Берковица, където стихията е отнесла настилките от няколко улици и е наводнила мазетата, приземните етажи и дворовете на много хора в квартал "Стара планина" и в централната част на града. Наводнени са също и обществени сгради - помещения на детска градина, на училище и на полицейското управление.

В община Георги Дамяново има повредени улични настилки и наводнени къщи и дворове в селата Меляне и Гаврил Геново.

В община Монтана от пороя са засегнати улици в селата Клисурица, Долна Рикса и Смоляновци. Затворен е път между селата Клисурица и Долна Рикса, който е подкопан от водата.

Живеещите в 30 къщи в село Клисурица снощи са били евакуирани и настанени при свои роднини в Монтана, тъй като нивото на язовир "Клисурица" е станало опасно високо и водата е стигнала до ръба му. След намесата на спасителите от Монтана нивото е понижено и днес хората са се завърнали в домовете си.

На всички засегнати от стихията места работят екипи на местните общини, на Областното пътно управление от Монтана, на пожарната и полицията. Очаква се в Берковица да пристигнат около 50 войници и техника на Българската армия, които да помагат за разчистване на улици, отводняване, прочистване на речни корита и други дейности, обяви областният управител.

В момента щетите от пороя се описват от комисии от експерти, а след това общините ще изготвят проекти и ще кандидатстват за средства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.

От Община Берковица заявиха за БТА, че по първоначални данни щетите в града са поне двойно повече в сравнение с предишните два пороя на първи и четвърти юни, когато те бяха оценени на приблизително 1,5 милиона лева.