Днес, а утре и в Източна България се очакват температури над 30 градуса. В северозападните части на Балканите има и валежи, но в по-голямата част на източните и южните части ще останат доста високи температурите.

Във вторник обаче, когато в западната част от страната ще има дъжд, той ще бъде цветен, съобщи пред БНТ синоптикът в НИМХ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева.

"Небето днес изглежда малко по-мътно, не е чак толкова синьо, това е заради праха от Африка, който идва и се настанява над голяма част от Балканския полуостров", обясни тя.

Стойчева прогнозира, че това ще продължи до 2-3 дни, докато не спре преносът на този топъл въздух от Африка.

За октомври месец температурите са необичайно високи. Най-топло е при нас в момента в Европа, въпреки, че аномалията на северозапад от континента също е доста голяма. Още във обаче вторник ще започне да се увеличава облачността. Валежи ще има най-вече на места в северозападната половина от страната. Югоизточните райони ще останат в топлата въздушна маса и без валежи. По Черноморието също, само по северното крайбрежие може да превали слаб дъжд.

С понижението на температурите, което се очаква на 6-и и 7-и и впоследствие на 8-и октомври ще се нормализират температурите за сезона, те ще бъдат около 20-25 градуса за страната.

Снимка: БНТ

В седмицата 19-25 октомври оставаме отново в положителна аномалия. Въпреки понижението, което ще прекъсне преноса на прах от Африка, по-голямата част от страната ще остане с по-високи температури. Това ще продължи до края на месеца.

Мъгла ще има вероятно след 6-и и 7-и октомври, в ранните сутрешни часове, на тя няма да бъде характерна за страната.