Затъмнението на нашия спътник започва на 27 юли вечерта и продължава до ранните сутрешни часове на 28 юли.

Продължителността на лунното затъмнение ще бъде най-голямата за стогодишен период, а хубавото е, че по същото време планетата Марс се намира на минимално разстояние от Земята.

>>>>Виж галерия от снимки на двете небесни тела>>>>

Лунното затъмнение ще продължи от 21:24 до 1:20 часа лятно часово източноевропейско време. Периодът на пълната фаза ще бъде 1 час 44 минути - от 22:30 до 00:14 часа. 

Марс се намира в т. нар. "Велико противостояние" и ще бъде отдалечен от нашата планета само на 55,7 милиона километра. Същевременно той ще бъде само на 7 ъглови градуса от Луната. Следващия път той ще се доближи толкова чак през 2035 г.

Съвпадението на тези две явления, което ще бъде първото от 188 години, погрешно се нарича "двойна луна".

Но, както обясняват експертите, въпреки изключителната яркост, по размер Марс ще изглежда на нощното небе като голяма звезда, а не като втора Луна.

Можете да планирате отпуската си далеч от светлинно замърсени големи населени места, тъй като това все пак е съвпадение, случващо се веднъж на близо два века.

Освен това, макар да не може да се даде точна прогноза за времето на 27 срещу 28 юли месец по-рано, статистически вероятността точно тогава да бъде облачно е далеч под 10 процента, ако видим климатичните записи на нашата страна или Гърция за този период от годината.