Китайската столица Пекин осъмна днес обвита в плътен прах с изключителни високи равнища на вредни частици, след като втора пясъчна буря за две седмици достигна града заради ветрове от засегнатите от суша Монголия и северозападните части на Китай, предаде Ройтерс.

Видимостта в града е понижена, върховете на някои небостъргачи са затъмнени от пясъчната буря, а пешеходците са принудени да си закриват очите заради носещия се прах по улиците.

Официалният индекс на качеството на въздуха в Пекин достигна максималното си равнище 500 тази сутрин, като фините прахове частици ПМ10 надхвърлят 2000 микрограма на кубически метър в някои квартали. Равнищата на по-дребните частици ПМ2,5 са над 300 микрограма на кубически метър, далеч над китайската норма от 35 микрограма.

Частиците ПМ2,5 са особено вредни, тъй като са съвсем дребни и могат да проникнат в кръвоносната система, а частиците ПМ10 могат да навлязат в белите дробове.

Възможно е да има и още пясъчни бури в Пекин през април заради неблагоприятното време тази година, заяви китайската метеорологична служба.