Международен екип учени установи, че в пясъка по морските плажове живеят разнообразни, част от които дори неизвестни безгръбначни животни, които биват стъпквани и умират, съобщи ТАСС, цитиран от БТА.

Резултатите от съвместното изследване на биолози от Московския държавен университет "М.В.Ломоносов" и на учени от Научно-изследователския институт по водни ресурси на Италия и Националния парк на о.Асинара е публикувано в сп."Комюникейшънс Байолъджи".

След анализ на ДНК учените са установили, че чистият пясък на морските плажове съдържа причудливи микроскопични животни, които са застрашени от стъпкване при движението на хора по плажовете.

Значителна част от тези безгръбначни са нови и досега неизвестни на науката видове, съобщиха от пресслужбата на Московския държавен университет. Предстои те да бъдат изучени, но вече е ясно, че тези животни са безопасни за човека и напълно беззащитни.

Специалистите казват, че на площ от няколко квадратни сантиметра на плажа могат да бъдат открити стотици екземпляри безгръбначни от десетки видове. Те установили например 200 вида безгръбначни, 80 от които били непознати на науката