Глетчер в Нова Зеландия е изгубил количество лед за три години, достатъчно да осигури питейна вода за цялото население на страната за същия период, предаде ДПА.

Учени от Националния институт за изследване на водата и атмосферата (NIWA) отчитат, че за периода между 2016 и 2019 г. глетчерът Брюстър на Южния остров е изгубил 13 милиона кубични метра лед. Количеството, според изследователите, е достатъчно да осигури питейна вода за населението на страна с размерите на Нова Зеландия за период от три години.

>>>>Вижте снимки от глетчера и околностите му>>>>

Всяка година в края на лятото специалистите от NIWA правят проучване на снежната линия на над 50 новозеландски ледника.

Климатологът Андрю Лори отбелязва, че тази година върху ледниците е открит повече сняг, отколкото през предишните две години. Специалистът обаче предупреждава, че това не бива да се тълкува като признак за възстановяване.

"Ще трябва да минат 20 или 30 години като тази, преди да се изясни дали скорошните щети могат да бъдат възстановени в някаква степен", казва Лори.

Заради щетите, понесени в периода между 2018 и 2019 г., някои малки ледници са застрашени от изчезване.

Ученият допълва, че морските топлинни вълни и рекордните температури са оказали влияние върху снежните линии, докато пепел от австралийските горски пожари е покрила леда, в резултат на което той поглъща повече слънчева радиация, като по този начин се увеличава потенциалът му за топене.