Температурни рекорди бяха регистрирани в три града в страната днес - Хасково, Шумен и Русе, предава БТА.

Абсолютен температурен рекорд за днешния ден бе отчетен в Хасково. Следобед живакът удари 38,5 градуса, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория.

През цялата история на измерванията досега най-горещо е било преди 117 години - на 13 юли 1906 година, когато термометърът е показвал 36,5 градуса. В региона в сила е оранжев код за опасни метереологични явления. Той ще бъде валиден и за утре.

Междувременно главният уредник в Регионалния исторически музей в Хасково Милен Вълчев разказа, че навремето професионални метереологични изследвания в Хасково са се извършвали освен в държавната служба и в девическото "Държавно земеделско домакинско училище", като дневниците с данните от 1938 до 1943 година се пазят в местния Държавен архив.

Станцията е разполагала с пет термометъра - сух, влажен, за минималната и максималната температура и още един, известен като самопишещ. Техник е извършвал инспекция на уредите три пъти в денонощието - в 7:18, 14:18 и 21:18 часа. Следени са били също така скоростта на вятъра, влажността и количествата паднал дъжд или сняг, а информацията е била изпращана всеки ден в метеорологичната служба в София.

Максимална температура от 39,5 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Досега най-горещо на 13-и юли е било през 1989 г., когато термометрите са отчели 37,7 градуса.

Директорът на "Спешна помощ" в Русе д-р Иванка Маринова коментира за БТА, че от сутринта медицинските екипи са реагирали само на два сигнала за почувствали се зле от жегата русенци.

Поради високите температури от днес Общината обособи временен пункт в центъра на града, където се предоставя безплатна минерална вода на гражданите, а медицински фелдшер измерва кръвното налягане на желаещите минувачи.

"Засякохме двама души с много високо кръвно налягане. Обяснихме им да се приберат вкъщи и да се консултират с личните си лекари. Повечето хора, които преминаха през пункта, са с ниско кръвно налягане. Информирахме ги, че трябва да стоят на сянка и да пият много вода", каза медицинският фелдшер Гюнсели Ниязи.

Термометърът в Шумен стигна днес 36 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната обсерватория в града. Температурата е измерена около 16:00 часа, като до края на деня е възможно да се повиши незначително.

На този ден най-топло преди е било през 2000 година, когато са отчетени 35,4 градуса.

Шуменските метеоролози очакват утре отново да е слънчево и горещо. Минималната температура в областния град ще е 21 градуса, а максималната - 36 градуса. Възможно е отново да бъде подобрен температурен рекорд от 1934 година, когато в Шумен са измерени 36,5 градуса. В следобедните часове ще се заоблачи и на места е възможно да превали и прегърми.

От хидрометеорологичната обсерватория в Шумен очакват през почивните дни в града и областта отново да бъде слънчево и топло, както и през следващата седмица.

38 повиквания на линейка заради горещината са постъпили в Центъра за спешна помощ - София

В Центъра за спешна медицинска помощ - София за 12 - часовото днешно дежурство са постъпили 38 повиквания за линейка от граждани, нуждаещи се от помощ заради горещините. Това съобщиха от Центъра. Данните са към 20:00 ч.

По-рано днес от Центъра посочиха, че някои от хората, повикали линейка, след това са отказали да бъдат хоспитализирани.