Първите цветове на вишните сакура, които японците смятат за символ на своята страна, се появиха тази седмица в Западна Япония, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Националната метеорологична администрация на Япония съобщи, че цъфтежът е започнал на 11 март в префектура Хирошима. Това е много рано за района.

>>>>>>>Вижте галерия от снимки>>>>>>>

Досега там сакурата е цъфтяла по-рано само веднъж - на 10 март 2010 г. Днес е започнал цъфтеж на сакурата и в префектура Фукуока.

Снимка: iStock by Getty Images

Японците смятат сакурата за символ на своята страна, а нейният цвят има статут на неофициална национална емблема. Пиковият цъфтеж на далекоизточната вишна обикновено е в началото на април - парковете в страната буквално се давят в море от всички розови нюанси.

Миналата година поради пандемията местните жители и чуждестранните туристи не успяха да се възхищават на черешовите цветове по обичайния начин.

Особено строги ограничения бяха в сила в Токио, където властите настоятелно препоръчваха на местните жители да се откажат от пикниците в парковете по време на сезона на вишневия цвят.

Ситуацията не се очаква да се подобри тази година - в Токио ограниченията са в сила поне до 21 март.