Политиката на Швейцария за борба с изменението на климата е "поставена под съмнение", след като избирателите отхвърлиха ключови мерки на референдум, съобщава BBC News.

Швейцарските гласоподаватели отхвърлят ясно плановете на правителството за допълнителна такса за автомобилни горива и данък върху самолетните билети, предаде медията и добавя:

"Мерките са предназначени да помогнат на Швейцария да постигне целите по Парижкото споразумение за изменението на климата. Много избиратели изглежда се притесняват от въздействието върху икономиката, докато страната се опитва да се възстанови от Covid-19.

Противниците на мерките посочват също, че Швейцария е отговорна само за 0,1% от глобалните емисии и изразиха съмнения, че подобни политики биха помогнали на околната среда.

Гласуването, съгласно системата на пряка демокрация в Швейцария, беше с резултат 51% против, 49% за.  В аналитичен материал Имоджен Фоулкс от Би Би Си казва, че гласуването е "огромен шок".

В материала се твърди: "Отхвърлянето на гласовете подкопава цялата стратегия на Швейцария за спазване на Парижкото споразумение. Днешните резултати са опустошителен удар за природозащитниците."

Някои анализатори предполагат, че швейцарците, които традиционно се гордеят със своите зелени политики, вече  са изнервени от поемането на икономически рискове, докато страната се възстановява от пандемията.

Сега правителството трябва да се върне към чертожната дъска, тъй като Швейцария изостава от европейските си съседи в усилията си за справяне с изменението на климата. 

Любопитен би бил резултатът от подобни референдуми и в други страни, които практически налагат "отгоре" такива мерки.