Силна снежна буря причини спиране на електричеството в Калифорния, затвори магистрали от Аризона и Уайоминг и предизвика отмяна на повече от 1200 полета, а прогнозите са лошото време да се задържи още няколко дни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всички снимки вижте тук

Само някои райони останаха незасегнати от екстремното време. Синоптиците прогнозираха екстремно високи температури в щатите по средната част на атлантическо крайбрежие чак до Флорида, като на някои места температурите очаква да достигнат много над нормалното.

Най-силно засегнати от зимния студ бяха северните щати. Училищните занятия в Северна и Южна Дакота, Минесота и Уисконсин бяха отменени. Държавните служби не работеха, включително законодателното събрание на Минесота. Губернаторката на Южна Дакота Кристи Ноъм затвори държавните служби в няколко части на щата, а служителите работеха дистанционно.

Снимка: БТА/АР

Трафикът беше затруднен. В Уайоминг на практика всички пътища бяха засегнати от зимната буря. Положението не беше много по-добро и в съседните щати.

Джеф Лий, говорител на Комисията за летищата в мегаполисите, която стопанисва летището в Минеаполис, каза, че повечето от полетите са били отменени предварително, за да бъдат предупредени пътниците да не тръгват за летището.

Снимка: БТА/АР

Мощните ветрове бяха най-големият проблем в Калифорния, събаряйки дървета и прекъсвайки далекопроводи. Тази сутрин повече от 109 000 клиенти в щата бяха без електричество.

Едногодишно дете е тежко ранено, след като секвоя паднала върху къща в Булдър Крийк, южно от Сан Франциско, съобщи телевизия Кей Ти Ви Ю.

Предупреждение за виелици бяха издадени в планините в окръзите Лос Анджелис, Вентура и Санта Барбара.

В северната част на САЩ, район свикнал със силни снеговалежи, снежната покривка може да стане рекордна. Повече от 50 см сняг може да натрупа в части от Минесота и Уисконсин, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

Снимка: БТА/АР

Температурите могат да паднат до минус 29 градуса утре и минус 32 градуса в петък в Гранд Форкс, щата Южна Дакота, съобщи службата.

Бурята ще достигне Източния бряг на страната по-късно тази седмица. Там, където не натрупа сняг, може да има заледявания. Метеоролозите очакват два сантиметра ледена покривка в части от Мичиган, северната част на Илинойс и някои източни щати.

Докато северната част на САЩ е плен на зимни бури щатите по средната част на атлантическото крайбрежие и в югоизтока на страната днес регистрираха рекордно топло време.