Наречен от Мет Офис (метеорологичната служба на Великобритания) с името Денис, очакваните проявления на този циклон не се очакваше да бъдат толкова екстремни, колкото от предшественичката му Киара, но и той ще причини ураганни ветрове и силен дъжд в части от Обединеното кралство.

Системата ще се развие в Северния Атлантически океан, преди да се придвижи на изток към Обединеното кралство и Ирландия през следващите дни, преминавайки на север от Шотландия утре, в събота.

За голяма част от Англия и Уелс е издадено т нар. национално предупреждение за опасни метеорологични условия.

Стив Рамсдейл, главен метеоролог в Met Office, каза: "Влажно и ветровито време се очаква за събота, въпреки че в момента Денис не се очаква да бъде толкова силен като въздействие, като тези на Киара. Нашата увереност в прогнозата означава, че издадохме  предупреждения за времето доста по-рано, давайки време на хората да се подготвят за потенциалните въздействия на бурята."

През уикенда поривите на вятъра ще достигнат до над 80 километра в час, дори в някои вътрешни райони, отдалечени от бреговете.

Пориви над 100 километгра в час са възможни по високите хълмисти части, крайбрежни райони и открити места. Въпреки че тези ветрове имат потенциал за поражения, те не са толкова силни, колкото поривите, които видяхме миналия уикенд при Киара, когато на остров Уайт беше регистриран порив от160 километра в час.

Очакват се и силни дъждове, които при вече подгизналата и преовлажнена земя създават риск от наводнения.

Очаква се Денис да доведе до редица въздействия, включително закъснения и анулиране на транспортни услуги, щети по електрозахранването и високи крайбрежни вълни.