Броят на загиналите при циклона в Нова Зеландия нарасна на петима души, а степента на земетресението, което стана късно в сряда, беше повишена, съобщиха официални лица днес, цитирани от ДПА и БТА.

Циклонът Габриел предизвика мащабни евакуации, прекъсване на електрозахранването и щети на имоти и инфраструктура в големи части от Северния остров на страната.

Евакуациите продължават и в четвъртък, тъй като дъждът продължава да вали и нивото на реките се покачва.

В кратко изявление полицията съобщи, че се разследва един смъртен случай в района на Гисборн, с което броят на жертвите достигна пет.

"Смята се, че човекът е починал, след като е попаднал във водата от наводнението".

Трима души загинаха в района на Хоук'с Бей, включително дете, а пожарникар загина в свлачище близо до Окланд.

Началникът на районния полицейски участък в Източен окръг суперинтендант Жанет Парк заяви, че са получени 3000 съобщения за хора, които не могат да бъдат открити. Въпреки това за някои хора са подавани по няколко сигнала, добави тя.

"Опустошенията са просто невероятни... Когато го видиш, е трудно да го проумееш", каза тя на пресконференция.

Междувременно магнитудът на силното земетресение, което разтърси по-голямата част от Нова Зеландия в сряда вечерта, беше повишен, въпреки че не се съобщава за щети или пострадали. Земетресението, чийто епицентър беше близо до столицата Уелингтън, първоначално беше измерено с магнитуд 6,1, но в днес службата за наблюдение на земетресенията в страната Геонет го повиши до 6,3.