Макар да е 17 април, снягът се завърна в страната. От сутринта в старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София, вали сняг. Температурата е малко под нулата и е възможно през нощта шосето да замръзне.

Временно се ограничава движението на всички МПС през Троянския проход поради силен снеговалеж и снегопочистване, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Сняг вали по високите части на Смолянска област. Около два сантиметра е снежната покривка през прохода Пампорово.

От сутринта в старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София, вали сняг. Температурата е малко под нулата и е възможно през нощта шосето да замръзне.

"През прохода на Пампорово вали ситен сняг и натрупва снежна покривка, която вече е 1-2 см. Преминава се спокойно, но, ако не се вземат мерки, може и да натрупа до сутринта", съобщи кореспондент на БНР.

Сняг заваля и в Северозападна България. През целия ден в Омуртаг и в региона валеше дъжд, който около 18:30 часа премина в сняг, примесен с дъжд, разказаха местни жители пред БТА.

От Областно пътно управление (ОПУ) в Търговище уточниха, че данни за слаб снеговалеж има подадени от високите части на общините Омуртаг и Антоново. Заваляло е привечер.

Снегът се топи и не се задържа. Температурите са между 3-4 градуса, каза Христо Горчев дежурен в ОПУ. Пътищата в област Търговище са мокри. През деня няма регистрирани инциденти.

С настъпването на нощта и падането на температурите са възможни частични заледявания. По думите на Горчев и други години се е случвало през април да превали сняг.

По-рано от АПИ излязоха с предупреждение към водачите във връзка с очакваното влошаване на времето, понижението на температурите и преминаването на дъжда и сняг в планинските райони. Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите, на които им предстои пътуване през високопланинските проходи, да тръгват с автомобили, подготвени за лоши метеорологични условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, както и да не предприемат рискови маневри.

През новата седмица времето ще бъде променливо, ветровито и студено за периода. В понеделник и вторник ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в районите с надморска височина над 500-600 метра и от сняг, но валежите ще намалеят като обхват и интензивност. В сряда облачността ще е променлива, но ще превали само на отделни места. Дневните температури ще се повишат. В четвъртък вятърът ще бъде от югозапад, в Източна България ще е умерен и силен, но затоплянето ще продължи. Облачността ще е по-често значителна, на места със слаби валежи от дъжд.