Спокойното време, със сравнително високи за края на октомври и началото на ноември температури над нашата страна ще се задържи през повечето дни на тази седмица. Най-топло ще бъде в началото и , а към края есента постепенно ще напомня за присъствието си.

Днешният ден ще бъде доста топъл за края на октомври, с температури след обяд от около 23 до 27 градуса. В западната част на Дунавската равнина не са изключени и стойности с градус-два по-високи, до около 28. Там ще духа слаб вятър от северозапад.  Над Западна България ще бъде слънчево, а над източните райони ще има средна и висока облачност.

Тази нощ ще започне с ясно и почти тихо време. След полунощ от северозапад ще се появи средна и висока облачност, която ще задържи понижението на температурите и утре минималните ще бъдат от около 5 до 11-12 градуса, по морския бряг дори до около 15.

Утре през деня ще бъде слънчево, с висока и средна облачност над западната половина на страната. В Източна България ще духа слаб вятър от североизток. Топло за края на октомври, с температури в следобедните часове от 19 до 24 градуса.

Утре над западните и северни части на континента ще бъде хладно, предимно облачно, в много райони - дъждовно. Предимно слънчево, макар по места с утринни мъгли, ще бъде в централните райони, където температурите денем ще бъдат около 20 градуса. Топло ще бъде в Италия и на балканите, като в гръцката столица отново ще се радват на най-високите за континента температури - до около 27 градуса.

През нощта срещу сряда облачността ще бъде по-често значителна, но без валежи. Ще бъде почти тихо, а минималните температури утре ще бъдат отново високи за това време на годината - от 7 до 12 градуса в повечето места.

През деня в сряда над северозападните и източни райони облачността ще бъде незначителна, а повече облаци ще има в централните райони, както и в Югозападна България. Около Рила и Пирин са възможни слаби превалявания или преръмявания. Такива са възможни и на места около Родопите. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат спрямо тези от вчера и днес и ще бъдат от 17 до около 20-21 градуса.

Без съществени промени остава времето и над континента. Над северозападната му половина облаците ще бъдат повече и там на места ще превалява, докато на юг и югоизток ще имаме повече слънце и по-високи за средата на есента температури. Отново най-високи ще бъдат те в южната част на Балканите и на Апенините.

В четвъртък остава топло за сезона, с минимални температури от 4 до 9 и дневни от 18 до 23-24 градуса. Ще има променлива, намаляваща до незначителна облачност. Сутрин на места ще има мъгли, които до обяд ще се разсейват.

В петък времето ще бъде почти без промяна: с променлива, често незначителна облачност и минимални температури от 4 до 10, дневни от 17 до 21 градуса.

През почивните дни предстои промяна на времето. През нощта срещу събота ще се появи слаб вятър от югозапад и минималните температури в съботния ден ще бъдат от 4 до около 11 градуса. 

През деня вятърът ще се ориентира от запад-северозапад  и в Дунавската равнина ще се усили до умерен и силен. Облачността ще бъде променлива, в по-голямата част от страната - без валежи. Дневните температури ще са високи за ноември, около и малко  над 20 градуса.

През нощта срещу неделя и в неделния ден вятърът ще се ориентира от североизток и с него ще започне да нахлува по-студен въздух. Според сегашните моделни сценарии, съществени валежи по този процес няма да има, но температурите чувствително ще се понижат, а от следващата седмица и мъглите и ниските облаци ще бъдат на значително повече места. Температурният фон денем ще бъде по-нисък с около десетина градуса, а минималните често ще са и отрицателни в някои части на страната: вместо златна, вече ще имаме късна есен.