Торнадо отне живота на четирима души в американския щат Тексас. Още десетки местни са тежко ранени, а много сгради са срутени или неизползваеми, след като стихията удари региона.

Малкият град Матадор е с население около 600 души, въпреки това в момента са мобилизирани спасителни екипи от целия щат. Те търсят хора, затрупани под руините. В същото време властите започнаха разследване, тъй като сирените за предупреждение са прозвучали твърде късно и според хората - не е имало достатъчно време за евакуация.

Опустошителното торнадо връхлетя Матадор в сряда вечерта, след като мощни бури удариха части от западните и централните части на САЩ. Тогава бяха направени най-малко 11 съобщения за торнадо, включително шест в Колорадо, три в Тексас, един в Уайоминг и един в Небраска. 

"Град Матадор претърпя безпрецедентно торнадо", се казва в пост на пожарната служба.

Кадри показват разрушенията след преминаването му през градчето.

Хората в Тексас и Оклахома също се борят и с екстремни температури тази седмица - над 38 градуса в някои райони - въпреки че стотици хиляди са без ток след опустошителните бури.

Смъртоносното торнадо в сряда отбеляза второто подобно бедствие в Тексас за по-малко от седмица. Торнадо уби най-малко трима души и рани десетки други в град Перитън в Тексас Панхандъл, на около 280 мили северно от Матадор, на 15 юни.

Близо 100 души, присъстващи на концерт в сряда вечерта близо до Денвър, бяха ранени, след като бяха ударени от градушка по време на силни бури, които се движеха в района. Най-малко седем души са били откарани в болници с наранявания, без опасност за живота. До 90 души са получили помощ на място. Нараняванията включват порязвания и счупени кости, се казва в туит на местните власти.