Президентът на САЩ споменава рекордните студове в североизточните щати на САЩ, нехарактерни за това време на годината.

В Ню Йорк, снощи температурата падна до минус 10 градуса по Целзий, а през деня до минус 3, въпреки че обикновено по това време на годината има плюс 10 следобед и плюс 5 през нощта.

Вашингтон обикновено има положителна температура през този период, но през следващите денонощия през нощта се очакват студове до минус 7 градуса, а през деня температурите ще са близо до нула градуса.

"Тежка и продължителна вълна от студ ще подобри рекордите. Какво се случи с глобалното затопляне? ", Пише Тръмп в своя Twitter профил.

Републиканците и президентът на Съединените щати многократно заявяват скептицизма си относно глобалното затопляне.

Според тази теория, през последните векове температурата на планетата се увеличава поради редица фактори, свързани главно с човешката дейност. Според климатолозите, резките климатични колебания или изолираните природни феномени не противоречат на тази теория и могат да се използват за дългосрочни прогнози.

Всъщност, това е разпространен довод на "скептиците" и в най-добрия случай показва неинформираност относно същността на глобалното затопляне.

Това не е процес на затопляне на един зимен месец или  една седмица в определен град или село, било това и Чикаго или Ню Йорк. Процесът касае цялата планета, при което на повечето места температурите растат малко или много (по-малко на и без това топлите тропичи и многократно повече - в Арктика), като дори има и малки региони със слабо понижение на температурите,

За да не изпадаме в неловки ситуации на демонстрация на невежество, горното трябва да се има предвид.

Глобалното затопляне не изключва периоди на продължителен студ и дори рекорден такъв, тъй като климатичната система на планетата е силно разстроена и циркулациите "опитват" нови, непознати досега или поне доста редки, модели  на поведение.