Учени от университета на Дърам, Великобритания, са изследвали ефектите от топенето на лед в Световния океан в миналото и са проучили възможността за повтарянето на подобен сценарий в бъдеще, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс", цитирано от БТА.

Направеният от изследователите анализ на геоложки данни показва, че последното рязко топене на лед в Световния океан се е случило преди около 14 600 години.

Причината за него, противно на очакванията на учените, се е оказало рязкото топене на ледници в северното полукълбо на планетата. Ледът на Антарктида на практика е останал непокътнат през този период.

Според авторите на изследването топенето на лед се е случило много бързо - за 500 години нивото на Световния океан се е повишило с 18 метра.

Това е 10 пъти по-бързо от покачването на морското равнище, което учените регистрират в наши дни, имайки предвид въздействието върху климата на човешките дейности.

Изследователите нямат обяснение за рязкото топене на лед в миналото. Една от възможните причини е изригването на вулкани.

Учените предупреждават, че подобен сценарий може да се повтори и в бъдеще, но са необходими повече данни, за да се определят с точност неговата вероятност и последствия